+381 11 21 82 944
info@vakademija.edu.rs

Дуално образовање у Ваздухпопловној академији за потребе Војске Србије

28.03.2017.
30 Mar 2017

Dualno obrazovanje u Vazduhpoplovnoj akademiji za potrebe Vojske Srbije

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i ministar odbrane Zoran Đorđević potpisali su Sporazum o saradnji dva ministarstva u procesu uvođenja dualnog obrazovanja u obrazovni sistem za potrebe Vojske Srbije.

potpisivanje_dualno_obrazovanje_vojni1

Proces modernizacije Vojske Srbije je u toku i taj proces mora da prati i reforma obrazovanja, rekao je ministar Šarčević. ”Sporazum omogućava da se učenici pet obrazovnih profila u Vazduhoplovnoj akademiji u Beogradu, od naredne školske godine, obrazuju po modelu dualnog obrazovanja. Potpisivanje sporazuma rezultat je uspešne saradnje dva ministarstva i Vazduhoplovne akademije u kreiranju obrazovnih profila za potrebe Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije. Obrazovni programi u skladu su sa najvišim evropskim standardima”, naglasio je ministar Šarčević. Učenici koji završe nove obrazovne profile u budućnosti će raditi na održavanju aviona MIG29 i helikoptera H145M. Reč je o profilima: Avio-tehničar za vazduhoplov i motor, Avio-tehničar za elektronsku opremu vazduhoplova, Avio-tehničar za elektro opremu vazduhoplova, Mehatroničar za raketne sisteme i Mehatroničar za radarske sisteme.

„Realizacijom ovog sporazuma Vojska Srbije će dobiti stručni kadar, spreman da odgovori svim zahtevima modernizacije i opremanja savremenim borbenim sistemima“, rekao je ministar Zoran Đorđević. Učenici ove škole biće u prilici da pored diploma steknu licence za rad i priliku da dobiju posao u jedinicama Vojske Srbije i privrednim društvima odbrambene industrije Republike Srbije.

potpisivanje_dualno_obrazovanje_vojni3 potpisivanje_dualno_obrazovanje_vojni4