+381 11 21 82 944
info@vakademija.edu.rs

Дуално образовање у Ваздухпопловној академији за потребе цивилног ваздухопловства

29.03.2017.
30 Mar 2017

Dualno obrazovanje u Vazduhpoplovnoj akademiji za potrebe civilnog vazduhoplovstva

Uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije, Privredna komora Srbije, Jat tehnika, “Er Srbija” i Aerodrom “Nikola Tesla” potpisali Sporazum o saradnji u procesu uvođenja dualnog obrazovanja za potrebe civilnog vazduhoplovstva.

potpisivanje_dualno_obrazovanje_civilni

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i direktor Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije Mirjana Čizmarov.

Ministar Mladen Šarčević ocenio je tim povodom da će se u Srbiji od sledeće školske godine po dualnom modelu školovati 150 đaka za potrebe najznačajnijih kompanija u sektoru vazdušnog saobaraćaja. On je u skladu sa tim izneo uverenje da će ovi učenici biti uspešni Avio – tehničari, Mehatroničari i Tehničari vazdušnog saobraćaja.

Kompanija “Er Srbija” već ostvaruje uspešnu saradnju sa Vazduhoplovnom akademijom, a sada je nacionalna avio – kompanija za potrebe obuke učenika donirala školi avion Boing 737.

S druge strane, Jat tehnika, u saradnji sa Vazduhoplovnom akademijom, trenutno razvija obuku za održavanje aviona Erbas A320, po standardima EASA.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež istakao je da je Beograd centar avio – saobraćaja u ovom delu Evrope. Da bismo zadržali tu poziciju neophodni su nam mladi i obrazovani ljudi, koji će znanje steći upravo u procesima rada jer će samo na taj način ono imati pravu vrednost.

potpisivanje_dualno_obrazovanje_civilni2

Obrazovni profili za civilno vazduhoplovstvo od školske 2017/18. godine školovaće se po modelu dualnog obrazovanja. Reč je o profilima: avio – tehničar, mehanotroničar za transportne sisteme aerodroma, tehničar vazdušnog saobraćaja, tehničar vazdušnog saobraćaja za spasavanje i tehničar vazdušnog saobraćaja za bezbednost.