+381 11 21 82 944
info@vakademija.edu.rs

Дуално образовање у Ваздухпопловној академији за потребе цивилног ваздухопловства

29.03.2017.
30 Mar 2017

Дуално образовање у Ваздухпопловној академији за потребе цивилног ваздухопловства

Уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја Владе Републике Србије, Привредна комора Србије, Јат техника, “Ер Србија” и Аеродром “Никола Тесла” потписали Споразум о сарадњи у процесу увођења дуалног образовања за потребе цивилног ваздухопловства.

potpisivanje_dualno_obrazovanje_civilni

Потписивању споразума присуствовали су министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и директор Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије Мирјана Чизмаров.

Министар Младен Шарчевић оценио је тим поводом да ће се у Србији од следеће школске године по дуалном моделу школовати 150 ђака за потребе најзначајнијих компанија у сектору ваздушног саобараћаја. Он је у складу са тим изнео уверење да ће ови ученици бити успешни Авио – техничари, Мехатроничари и Техничари ваздушног саобраћаја.

Компанија “Ер Србија” већ остварује успешну сарадњу са Ваздухопловном академијом, а сада је национална авио – компанија за потребе обуке ученика донирала школи авион Боинг 737.

С друге стране, Јат техника, у сарадњи са Ваздухопловном академијом, тренутно развија обуку за одржавање авиона Ербас А320, по стандардима EASA.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж истакао је да је Београд центар авио – саобраћаја у овом делу Европе. Да бисмо задржали ту позицију неопходни су нам млади и образовани људи, који ће знање стећи управо у процесима рада јер ће само на тај начин оно имати праву вредност.

potpisivanje_dualno_obrazovanje_civilni2

Образовни профили за цивилно ваздухопловство од школске 2017/18. године школоваће се по моделу дуалног образовања. Реч је о профилима: авио – техничар, механотроничар за транспортне системе аеродрома, техничар ваздушног саобраћаја, техничар ваздушног саобраћаја за спасавање и техничар ваздушног саобраћаја за безбедност.