+381 11 21 82 944
info@vakademija.edu.rs

Single Blog Title

This is a single blog caption
23 Oct 2019

Grad Beograd uložio 25,9 miliona dinara u Vazduhoplovnu akademiju, potpisan prvi ugovor o dualnom obrazovanju u vazduhoplovstvu sa Helikopterskom jedinicom MUP-a Srbije.

Član gradskog veća Dragomir Petronijević, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu grada Beograda Slavko Gak, pomoćnica ministra prosvete za dualno obrazovanje i vaspitanje dr Gabrijela Grujić i šef Odeljenja za istraživanje obrazovnih sistema švajcarskog ekonomskog instututa dr Ursula Renold svečano su danas otvorili rekonstruisan objekat Vazduhoplovne akademije koji će služiti za potrebe školovanja učenika ove srednje stručne škole u konceptu dualnog obrazovanja.

Investicija grada u potpunu rekonstrukciju zgrade u kojoj će se nalaziti najmodernije učionice i učila za programe obuke po evropskim standardima u vazduhoplovno-tehničkim disciplinama iznosi 25,9 miliona dinara.

Nakon svečanog otvaranja rekonstruisane zgrade, direktor Vazduhoplovne akademije dr Goran Cvijović i komandant Helikopterske jedinice MUP-a Srbije potpukovnik Nenad Nedić potpisali su sa učenicima i njihovim roditeljima prve ugovore sa elementima dualnosti u srpskom vazduhoplovstvu.

– Grad Beograd uložio je 25 miliona dinara u rekonstrukciju objekta u Vazduhoplovnoj akademiji a za potrebe školovanja učenika u dualnom obrazovanju i time dao svoj doprinos obezbeđivanju savremenih uslova za održavanje nastave učenika. Ulaganjem u obrazovanje Grad je pokazao visok stepen odgovornosti prema unapređenju dualnog obrazovanja, a u smislu saradnje sa veoma uglednim kompanijama koje će u narednom periodu sarađivati sa ovom školom. Danas se u Predsedništvu potpisuje Memorandum o saradnji između Sektora za dualno obrazovanje MPNTR i nemačke kompanije MTU koja je, kao jedan od najvažnijih faktora za poslovanje u Srbiji, izdvojila postojanje dualnog obrazovanja.

Vazduhoplovna akademija je ispunila sve uslove usklađenih planova i programa sa MTU i shodno navedenom, takođe će potpisati Memorandum o saradnji sa kompanijom početkom novembra.

Grad će, u skladu sa svojim mogućnostima, nastaviti da stimuliše razvoj ovakvih škola u pogledu donacije sredstava, a samim tim i unapređenje kvaliteta nastave prateći razvojni plan Grada Beograda. – rekao je član gradskog veća Dragomir Petronijević.

Pomoćnica ministra prosvete za dualno obrazovanje i vaspitanje Gabrijela Grujić istakla je da Vazduhoplovna akademija već dugi niz godina uspešno obrazuje kadrove za potrebe vojske, policije ali i kompanije Er Srbija, Aerodrom Nikola Tesla i Jat tehnika.

– Kreiranjem svih profila ove škole po dualnom modelu i aktivno uvođenje najsavremenijih znanja iz oblasti 4.0 u okviru profila Avio mehatroničar rezultiralo je potpisivanjem memoranduma sa nemačkom avio kompanijom MTU, kao jednom od liderskih u svetu za servisiranje i proizvodnju avio motora. Podatak da je kompanija izdvojila obrazovanje kao jedan od presudnih faktora za dolazak u Srbiju, govori u prilog tome da je naš model dualnog obrazovanja savremen i da kvalitet stečenih znanja, veština i stavova čini mlade ljude zapošljivim odmah nakon školovanja. – naglasila je Grujić i istakla da će korist od ovog pristupa u budućnosti najviše imati učenici ove srednje škole:

– U narednom periodu učenici Vazduhoplovne akademije imaće priliku da se kroz obavljene intervjue sa predstavnicima kompanije MTU informišu o svim uslovima koji ih čekaju kako za vreme formalnog školovanja, tako i o mogućnostima zapošljavanja neposredno po njegovom završetku. Nakon usaglašenih stavova učenici će potpisati ugovore o saradnji i zapravo to je pokazatelj onoga što smo hteli da postignemo dualnim modelom obrazovanja, a to je obezbediti mladima liderstvo kroz stečeno znanje i mogućnost gradjenja karijere u svojoj zemlji. –

 

–  Impresionirana sam novim prostorijama Vazduhoplovne akademije, mogu vam reći da bi Švajcarska bila ponosna kada bi imala ovakve prostorije u centru grada. Čestitam ovom prilikom gradu Beogradu, kao i Ministarstvu prosvete na saradnji. Ponosna sam što sam partner u ovom projektu, mislim da Srbija može biti uzor čitavom Balkanu u dualnom obrazovanju. Hrvatska i Bosna i Hercegovina su mi se već obratile sa željom da istraže i možda primene ovakav model dualnog obrazovanja. U njemu je ključna saradnja između obrazovnih institucija i privatnih i državnih kompanija. Ako bi se one dodatno otvorile za opcije da đaci u njima mogu obavljati i više od 60% svog praktičnog rada vi bi kao nacija bili znatno bogatiji. – rekla je ovom prilikom dr Ursula Renold, šef Odeljenja za istraživanje obrazovnih sistema švajcarskog ekonomskog instututa.
Direktor Vazduhoplovne akademije dr Goran Cvijović rekao je ovim povodom da se radi o najvećem ulaganju Grada Beograda u Vazduhoplovnu akademiju u poslednjih trideset godina:

– Kroz rekonstrukciju objekata i nabavku opreme hvatamo korak sa tehnološki najrazvijenijim evropskim zemljama kada je u pitanju školovanje vazduhoplovnih kadrova. Kada kompletan proces rekonstrukcije i opremanja bude završen, naši učenici će imati u najmanju ruku iste, a u nekim segmentima i značajno bolje uslove školovanja od onih koje imaju njihovi vršnjaci recimo u Francuskoj ili Nemačkoj. – istakao je Cvijović.

Vazduhoplovna akademija je ovlašćeni centar Evropske agencije za bezbednost vazdušnog saobraćaja i stručna škola u kojoj se svih jedanaest obrazovnih profila realizuje po dualnom modelu. Cilj škole je da kroz visoke standarde školovanja i obuka u svakom trenutku može odgovoriti na zahteve kompanija kako onih koje već posluju u Srbiji tako i onih čije se investicije očekuju jer sve velike svetske kompanije u sektoru vazdušnog saobraćaja postavljaju pitanje kadrova kao jedno od ključnih, prilikom razmatranja svojih budućih planova razvoja. Istovremeno kroz školovanje za potrebe Ministarstva odbrane i unutrašnjih poslova pripremamo kadrove koji prate ubrzane procese modernizacije, odnosno u potpunosti su osposobljeni za rad na novim helikopterima, avionima i PVO sistemima.

 

Fotografije na linku: https://we.tl/t-M1ZhX9rEMe