+381 11 21 82 944
info@vakademija.edu.rs

Single Blog Title

This is a single blog caption
29 Nov 2019

Немачки гигант МТУ формира Тренинг центар у Ваздухопловној академији

“Ваздухопловна академија” (средња стручна ваздухопловна школа из Београда) била је јуче домаћин првог званичног представљања немачке компаније “MTU Maintenance Srbija” садашњим и бившим ђацима ове школе.

“Ваздухопловна академија” и “MTU Maintenance Srbija” потписали су Меморандум о сарадњи и стратешком партнерству у дуалном образовању према којем ће једина стручна ваздухопловна средња школа у Србији постати и први тренинг центар будућег “МТУ” постројења за репарацију делова авионских мотора у Србији.

Меморандумом о сарадњи и стратешком партнерству у дуалном образовању, предвиђено је, између осталог, формирање Тренинг центар у оквиру “Ваздухопловне академије”. Посебни програми обуке и курсеви креирани су према потребама компаније “MTU Maintenance Srbija”.

Компанија “MTU Maintenance Srbija” се представила 27. и 28. новембра ученицима “Ваздухопловне академије”. Они најбољи, који испуне неопходне услове и критеријуме, имаће прилику да се запосле у овој компанији на позицијама техничара за репарацију и одржавање авионских мотора.

Како је овом приликом изјавио представник компаније МТУ Филип Бекер, њихова очекивања су за сада премашена:

  • Данас је била наша прва презентација компаније МТУ у Ваздухопловној академији. Сарадња са овом средњом школом и са Владом Републике Србије је била заиста одлична. Данашњи догађај је важан за нас јер смо на њему сазнали утиске ђака академије, али смо такође добили прилику да њима детаљније представимо компанију МТУ и компанију MTU Maintenance Srbija.

Ми смо технолошка компанија, тренутно отприлике 80% наших запослених има техничко образовање и то ће више или мање бити исти случај овде у Србији. Уверили смо се да систем образовања Србије, посебно овде у Ваздухопловној академији, може испунити али и превазићи наша очекивања у погледу наших будућих запослених и наших будућих процеса запошљавања.

 

Др Горан Цвијовић, директор Ваздухопловне академије изјавио је овом приликом:

 

  • Меморандум о сарадњи са компанијом МТУ један је од најзначајнијих докумената које је Ваздухопловна академија потписала ове године. Захваљујући том договору Ваздухопловна академија постаје тренинг центар у коме ће се школовати и обучавати кадрови за потребе “MTU Maintenance Srbija”. Представници компаније МТУ упознали су нас са плановима развоја који се односе на могућност стручног усавршавања и запошљавања ученика Ваздухопловне академије. Доласком МТУ наши ученици добијају прилику да након завршеног школовања добију посао у Србији, уместо у некој од ервропских земаља. МТУ једна је од пет водећих светских компанија за ремонт авионских мотора. Ово је прилика и да се у земљу врате они који су је напустили у потрази за пословима какве МТУ и Ваздухопловна академија сада обезбеђују у Србији.

Помоћница министра просвете за дуално образовање и васпитање Габријела Грујић истакла је да Србија кроз овај пројекат измедју Сектора за дуално, Ваздухопловне академије и МТУ постаје земља која отвара границе за долазак нових лидерских компанија, а  не за одлазак младих из ње.

 

– Када једна од лидерских компанија у авио индустрији донесе одлуку да прошири своје капацитете склапајући споразуме са системом образовања, онда је то показатељ највишег нивоа промишљања о напредовању у пословању. Ако је Ваздухопловна академија потписник тог споразума то је доказ да ова школа не само да има капацитета да одговори на квалитет нових пет образовних профила за будућност МТУ, већ је доказ да ће кроз свој тренинг центар учинити не само напредак у производњи него ће обезбедити и стимулативну средину за подстицање иновативности и креативности младих у погледу развоја авио индустрије, а самим тим и компаније МТУ – нагласила је Грујић и истакла да је очекивани резултат свакако сигуран и добро плаћен посао у својој земљи. Образовање у Ваздухопловној академији у партнерству са војском, полицијом, Ер Србијом, Аеродромом, МТУ је подстицај и за долазак нових компанија са константним повећавањем шанси за запошљавање све већег броја младих. –

 

Ученица Ваздухопловне академије Вања Теофиловић рекла је да је презентација била интересантна и информативна:

  • Ја мислим да су нам баш лепо представили све и да су супер одговарали на сва питања. Мислим да је ово баш перспективно за све нас у било ком усмерењу. Ја конкретно размишљам о инжењерству, односно волела бих да се код њих запослим као инжењер. Искористила сам ову прилику да их питам да ли је потребно још неко додатно образовање осим факултета, све су ми лепо одговорили. Мислим да је ово баш корисно за нас, супер је прилика заиста. –

Линк са фотографијама