Сврха прописивања ICAO нивоа познавања енглеског језика је:

  • да обезбеди да пилоти и контролори летења поседују одговарајући ниво знања енглеског језика, чиме би се могућност, грешке услед лоше комуникације, смањила на најмању могућу меру;
  • да омогући пилотима и контролорима летења да препознају и реше потенцијални проблем у комуникацији када до њега дође.

Укратко, језик треба да буде средство за препознавање потенцијалног проблема и помоћ у његовом решавању, пре него што се догоди несрећа, а не да буде препрека која одвлачи пажњу.

Више од 800 људи је изгубило животе у три велике несреће. У свакој од ових наизглед различитих несрећа, истражитељи су открили заједнички елемент: недовољно висок ниво познавања енгелеског језика летачке посаде или контолора имао је велику улогу у ланцу догађаја који су довели до несреће.

Поред ових медијски пропраћених несрећа, много других инцидената, или за мало избегнутих несрећа, дешава се сваке године, као резултат проблема са знањем језика, што је довело до преиспитивања процедура и стандарда комуникације широм света. Та брига се повећала после 1996. године када је у ваздуху страдало 349 путника и чланова посаде, услед лоше комуникације изазване недовољним нивоом познавања енглеског језика.