6 разлога да упишеш Ваздухопловну академију

 • нудимо ти савремено образовање кроз рад;
 • школовање се спроводи по стандардима европске и националне ваздухопловне регулативе;
 • овде ћеш стећи диплому која се препознаје у ваздухопловној индустрији;
 • из школе поред дипломе, можеш стећи лиценцу за рад;
 • бићеш обучен за добро плаћене послове у ваздухопловству;
 • ово је школа у којој  ћеш стећи пријатељства за цео живот и увек ћеш моћи са поносом да кажеш да је баш то била ТВОЈА школа.

Да се упознамо…

Ваздухопловна академија је средња ваздухопловна школа у оквиру система Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, јединиствена је у земљи, али и читавом региону.

Генерације ваздухопловаца школујемо већ скоро читав век.

Настава се изводи по наставним плановима и програмима усклађеним са међународним и националним стандардима образовања ваздухопловног особља које прописује EASA (European Union Aviation Safety Agency) и Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије. То значи да су наше дипломе признате не само у Србији и региону, него широм Европе и света.

Простор и опрема који се користе у настави испуњавају високе ваздухопловне стандарде.

Кога школујемо?

Ваздушни саобраћај је индустрија у порасту, свуда у свету. Упркос тренутној кризи изазваној пандемијом, очекује се да ће глобални ваздушни саобраћај дугорочно расти за око 5% годишње до 2030. То значи да постоји све већа потреба за ваздухопловним особљем које ће у наредној деценији одговорити на захтеве повећања ефикасности и економичности, сталног праћења и задовољења захтева путника, уз унапређивање високог нивоа безбедности ваздушног саобраћаја.

Анализе стања и пројекција потреба за ваздухопловним профилима на нивоу светских трендова показују да ће за летење и одржавање глобалне флоте у наредних 20 година бити потребно 763.000 нових пилота цивилног ваздухопловства, 739.000 новог особља за одржавање и 903.000 нових чланова кабинских посада. Предвиђање укључује индустрију комерцијалног ваздухопловства, пословног ваздухопловства и хеликоптера у цивилном саобраћају.

Реализујемо дуалне програме школовања који се заснивају на стандардима које прописује EASA (European Union Aviation Safety Agency), по захтевима послодаваца MTU Aero Engines, Air Serbia, Aerodrom Nikola Tesla, Avia Prime Group као и Министарстава одбране и Министарства унутрашњих послова Републике Србије.

Ученици Ваздухопловне академије могу се определити за цивилни или војни програм, и у складу са тим, поред дипломе, стичу и лиценце односно дозволе за рад. Оба програма гарантују највиши ниво образовања и изузетно високу проходност на свим техничким факултетима, као и најбољу припрему за наставак школовања на Високој школи струковних студија која се налази у нашем систему.

На изазове дужности професионалних војника и подофицира могу да одговоре само одабрани. Избором војног програма Ваздухопловне академије одабрао си пут части, храбрости и одговорности, каријеру професионалног војника.

Наши програми имају гаранцију квалитета

У оквиру тренинг центра Ваздухопловне академије постоје:

 • Центар за обуку ваздухопловно – техничког особља

(ЕАSА PART-147 Maintenance Training Organizations Approvals (MTOA))

 • Центар за обуку пилота авиона и пилота хеликоптера

(ЕАSА – Approved Training Organization (ATO))

 • Центар за обуку особља које пружа услуге земаљског опслуживања

(Training Center for personnel providing ground handling services)

 • Центар за тестирање знања енглеског језика

(Approved English Language Proficieny Test Centers)

 • Одобрена организација за одржавање ваздухоплова

(ЕАSА PART-145 – Maintenance Organisation Approvals)

Аеродром Ваздухопловне академије…

Екстерна наставна база, за реализацију практичне наставе, Ваздухопловне академије налази се  у Вршцу.

У склопу комплекса Ваздухопловне академије у Вршцу налази се аеродром са три писте, две травнате и једном бетонском, дужине 1000 метара, учионице за реализацију теоријске наставе и капацитети за смештај ученика током реализације практичног дела школовања.

За обуку ученика имамо на располагању 18 једномоторних и два двомоторна авиона, ЕАSА PART-145 Одобрену организацију за одржавање ваздухоплова, Аеродромску контролу летења и преко двадесет овлашћених инструктора за реализацију практичног дела наставе.

Настава какву желиш

У Ваздухопловној академији деца ће пуно тога научити, добро се забавити и стећи пријатеље за цео живот. Ученици Ваздухопловне академије се друже на различитим ваннаставним активностима, екскурзијама, секцијама, спортским догађајима, такмичењима, концертима, представама, излетима и другим манифестацијама.

Настава у Ваздухопловној академији је:

 • интерактивна;
 • креативна;
 • занимљива;
 • знање које ученици усвајају је практично и примењиво;
 • ученици активно учествују у настави;
 • циљ је разумети градиво и применити знање, а не само положити тест или добити добру оцену;
 • прати се успех и понашање сваког ученика.

Потписани уговори о сарадњи са светским и домаћим компанијама (MTU Aero Engines, Air Serbia, Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA), Aerodrom Nikola Tesla Beograd, Avia Prime Group), Министарством одбране Републике Србије и Министарством унутрашњих послова Републике Србије дају могућност нашим ученицима да практична знања потребна за добијање лиценци и дозвола за рад стичу у реалним радним условима професије за коју се школују.

Родитељи су важан део нашег тима:

 • партнери школе;
 • активни учесници у образовању детета;
 • упућени у све сегменте рада и школског живота детета;
 • стално у контакту са професорима, психологом, педагогом и управом школе;
 • учествују у заједничком доношењу одлука о образовању детета.

Ваздухопловна академија је место где снови о летењу постају стварност.